Gisteren kreeg ik een mooie rode enveloppe in de bus. Van mijn vrienden van de Postcodeloterij. Met een mooie code die ik alleen nog hoefde te activeren.

Er stond niets over het kopen van een extra lot (ik ben al lid – vandaar dat ik de mailing kreeg).

Voor de zoveelste keer sinds ik lid ben geworden ging ik twijfelen. Activeren? Was het dus toch een extraatje? Een bedankje voor het feit dat ik iedere maand 13 euro van mijn rekening laat afschrijven? Voor de zoveelste keer ging ik nieuwsgierig naar de bijhorende website en vulde de code in.

Onder de enorme groene knop stonden nog wel wat kleine lettertjes. Ik scande ze eigenlijk alleen even. Maar zie onderaan: als je al deelnemer bent, maak je al kans op de prijzen. Ze bedoelen je: je hoeft natuurlijk niet nog een lot te kopen.

En het mooiste scherm moest nog komen. Het scherm waardoor ik iedere keer opnieuw denk: huh? Jullie hebben mijn rekeningnummer toch al? Daarvan schrijven jullie toch iedere maand al dat geld af? En aan de hand van die unieke code die ik net heb ingevuld, weten jullie toch al dat ik het ben?

 

Op welk rekeningnummer wilt u uw geldprijs ontvangen als u wint.

Het staat er echt.

En wat er niet staat, is: vul uw bankrekeningnummer in om ons te machtigen.

(Ik stel me zo voor dat ze vroeger dat ‘als u wint’ er niet bij hadden staan, maar dat ze door een of andere consumentenorganisatie op hun vingers zijn getikt. Dat het het dan echt te onduidelijk werd.)

Enfin.

Er onder staat nog even hoeveel je eigenlijk moet betalen, al staat er niet expliciet dat je ze machtigt om iedere maand dat bedrag af te schrijven.

Zo word je door scherm na scherm gestuurd. ‘Welke naam mag er op de cheque als u wint’?

Het staat er echt.

Iedere keer dat ik een mailing open, denk ik: het bestaat toch niet. Het kan toch niet zo zijn dat dit soort marketingtrucs, dit soort instinkers, toegestaan zijn?

Want dat ze werken, dat geloof ik wel. Dat er iedere maand mensen zijn die weer een extra lot nemen zonder dat ze echt goed na hebben gedacht over wat het betekent om je adresgegevens opnieuw in te vullen, dat geloof ik direct. Ik stink er zelf bijna iedere keer weer in.

Tot ik dat rekeningnummer moet invullen dan. Dan haak ik iedere keer weer af.

Tot mijn goede voornemens behoren het stopzetten van mijn lidmaatschap. En als de grote straatprijs aan ons voorbij gaat, ooit in de toekomst, weet ik in ieder geval nog heel goed waarom ik die keuze maakt.