Elja DaaeAf en toe, of liever: vaak, vraag ik me af of de marketingwereld gek is geworden. Belachelijke producten, belachelijke namen, belachelijke reclames. En niemand die er iets van zegt. We lijken wel gek geworden dat we het slikken. Of murw. Of – en dat zou erger zijn – we geloven die shit.

Zo heeft Max Factor een nieuwe foundation, zag ik toen ik stiekem America’s Next Top Model zat te kijken (want zo ben ik dan ook weer wel). De foundation heeft de innovatieve naam ‘healthy skin’.

‘Healthy skin’? Voor een foundation?

Ik snap dat sowieso niet, dat idee van een foundation. Ik gebruik geen make-up, nooit gedaan, dus misschien komt het daardoor. Mijn moeder was vroeger schoonheidsspecialiste, en zij heeft mijn niet-gebruik van make-up altijd aangemoedigd. Het enige smeersel dat zij mij ooit heeft aangesmeerd is verzorgende crème met vitamine E en nou ja, dat doe ik dan maar braaf. Omdat mijn moeder het zegt.

Maar van alle make-up die ik ken is foundation misschien nog wel het grootste raadsel. Mogelijk samen met het oogpotlood (zo’n lijntje op het binnenste van je ooglid, brrr! doen mensen dat nog? of is dat iets van toen ik 15 was??). Een lipstickje, mascara, oogschaduw, nou ja, dat begrijp ik nog wel. Heb ik toen ik 15 was ook nog wel eens geprobeerd in een gekke bui.

Maar foundation, nee. Ik heb nooit begrepen waarom vrouwen het nodig vinden om gekleurde zalf op hun gezicht te smeren.

Alsof je wie je bent moet verhullen achter een laag.

Ik had toen ik studeerde een vriendin die niet zonder de deur uit ging. Ze was onherkenbaar, zonder make-up. Zelfs haar vriendje mocht haar eigenlijk niet zien tot ze alles weer op had gesmeerd. Het gaf haar denk ik een gevoel van controle.

‘Putting on your face’, noemen sommige vrouwen dat.

Wat een drama.

En dan nu ‘healthy skin foundation’??

Even voor de goede orde:

óf je hebt een healthy skin en je hebt die foundation niet nodig. Of je hebt geen healthy skin en dan doe je dat spul op om dat te verhullen en daarmee zorg je dat hij nog slechter wordt omdat je er iedere dag een laag plamuur op smeert.

Het idee is – lees ik op een gesponsord blogartikel van een of andere make-up-blogster die voor een voorraadje gratis gezichtsverf kritiekloos overneemt wat de sponsor haar influistert – dat je ONDANKS de foundation een healthy skin houdt. Want dit spul ademt.

Als-je-blieft. NEEEEEEEEE

“Om je gezicht een semi-matte finish te geven”, schrijft de blogster vrolijk en tamelijk ongeïnspireerd.

‘een matte finish’?

HET IS GEEN MUUR!

JIJ bent geen muur.

Het is al moeilijk genoeg om geen muren op te bouwen om je heen. Sommige mensen zijn hun hele leven bezig om muren af te breken. Waarom zou je er vrijwillig 1 toevoegen??

En als je dit leest en onder de 30 bent wil ik dit nog even benadrukken voor het te laat is: HET IS BULLSHIT!!! JE HEBT GEEN MATTE FINISH NODIG! JE BENT MOOI ZOALS JE BENT!

Ik kan je niet zien vanaf hier.

Maar ik weet het zeker.

En wat ik ook weet:

Het enige dat moet ademen is jouw huid.

Dat doet die huid helemaal vanzelf. Het is een van de belangrijkste en grootste organen van de mens. Zit mooi in elkaar.

Ik zou hem dus lekker bloot laten, als ik jou was.

Heel gewaagde keuze, I know. Maar de zuurstof waard.

En nu hoor ik je denken:

“Ja, makkelijk praten voor jou, Elja, jij ziet er prima uit zonder make-up en foundation.”

Klopt.

En wie weet:

misschien komt dat wel omdat ik nooit healthy skin foundation heb gebruikt.