video's maken

Video’s maken, je moet het kunnen. Ik meen het: je moet het kunnen. Al jaren voorspellen de marketeers dat video het komende jaar belangrijk wordt. Maar afgelopen jaar bleek het ook echt waar te zijn. Je kunt niet zonder video als je iets aan marketing wil doen. Kan niet. Echt niet. En tenzij je budget hebt om alles uit te besteden (of handige collega’s) zit er maar 1 ding op: zelf leren video’s maken.

(het kan sowieso geen kwaad, ook met onbeperkte middelen om video in te kopen. want zo weet je tenminste een beetje hoe het in elkaar zit en of een afgeleverde video kwalitatief voldoende is of niet, of de kostenopgave van de producent die je inhuuurt realistisch is, etc.)

Om dan eindelijk maar eens een beetje te gaan begrijpen hoe video werkt en hoe je video’s kunt maken, schreef ik me een tijdje geleden in voor de online training ‘Make films’ van Xanthe Berkeley. Het was een tip van Laura, die dik in de lifestyle blog wereld zit. In die wereld kun je echt niet meer om video heen, wil je een beetje bereik en merk opbouwen. En als je de Instagram feed van Xanthe bekijkt, zie je hoe goed haar video’s passen in de wereld van de lifestyle vloggers en bloggers.

Lifestyle vloggers, daar kunnen we als ondernemers en marketeers buiten dat wereld je veel van leren. Als geen ander begrijpen ze hoe je met behulp van beeld een groep mensen kunt bereiken en emotie kunt overbrengen. Dus ik schreef me direct in na de tip van Laura.

Ik heb vandaag een hele dag de cursus gedaan en man oh man, wat heb ik veel geleerd over video’s maken! Ongelofelijk. Ik ben pas bij week 3 van 10 dus ik loop nog behoorlijk achter. Maar ik heb nu al zo ontzettend veel geleerd en antwoord gekregen op zoveel vragen. Zoals daar zijn:

  • Hoe kun je een foto over screenshot in een video laten ‘bewegen’ (antwoord: dat heet het Ken Burns effect en dat heb je met 1 click op de knop ingesteld in iMovie)
  • Hoe maak je stop motion video’s?
  • Welke apparatuur heb je nodig?
  • Hoe voeg je muziek toe op een ritmische manier?
  • Waar vind je eigenlijk gratis muziek?
  • Hoe zorg je voor variatie in je video?
  • Wat moet je absoluut niet doen (je iPhone vertikaal houden tijdens het filmen. CHECK)?
  • Hoe voeg je teksten in in iMovie en foto’s en clips?
  • Hoe krijg je een video op Instagram, met zo’n artistieke witte balk?

Ik had zoveel vragen waar ik niet uitkwam, iedere keer dat ik besloot om te beginnen aan een videoproject. Maar in die eerste twee lessen had Xanthe ze eigenlijk allemaal al beantwoord. In een tutorial van 30 minuten over iMovie wist ik eigenlijk alles wat ik wilde weten. Phew.

Daarom heb ik de rest van de middag zitten knutselen aan een videootje. Met van die tussentekstjes, met tekst over het beeld, met stopmotion-achtige beelden, met beelden op het ritme van de muziek, met muziek uberhaupt (phew. ook gelukt, deze uitdaging), met vertraagde en versnelde beelden… het hele scala.

OK OK, niet de mooiste beelden, niet het interessantste onderwerp, geen enkele relatie met mijn vakgebied of marketingstrategie en een fantasieloze titel, maar toch: wel mooi gelukt.

Tomaten from Elja Daae on Vimeo.

Perfectie is de vijand van de leerling, he. Dus. 🙂

Video’s maken met Xanthe, ik kan het iedereen aanraden.

PS De links hierboven zijn geen affiliate links. Was het maar zo! Je kunt ze rustig klikken. 😉

PS 2 de muziek credits zijn niet zo duidelijk, zie ik nu: de muziek is van Jahzzar (betterwithmusic.com) CC BY-SA, ‘so far so close’.