bloemenChauffeurs hebben blinde vlekken. Moeders en vaders hebben blinde vlekken. En ondernemers hebben ook blinde vlekken, als het over hun ‘kindjes’ gaat. Moest ik vandaag aan denken.

Ik was even een bosje bloemen halen voor een vriendin. Bij mij in het dorp zitten een aantal stalletjes op handige plekken waar je met de auto kunt komen. Maar deze is mijn favoriet. Ze hebben de meest creatieve boeketten en een overweldigend mooie keuze aan bloemen. Ik rijd er graag voor om.

Terwijl ik stond te wachten om af te rekenen, zag ik het A4-tje dat op de toonbank geplakt zat.

Er stond dat ze nu ook online bestellingen opnamen, met een screenshot van de website. Maar er stond geen naam bij en geen url. En eerlijk gezegd wist ik niet eens hoe ze heten.

Ik weet wel precies waar ze zitten en waarom ik moeite doe om bij hen een bloemetje te halen in plaats van bij mij om de hoek. Ik zou ook graag bereid zijn om bestellingen via hen te laten lopen. Maar ik weet eigenlijk niet wat de naam is van hun zaak.

ondernemenIk zei dat ik het interessant vond dat ze ook online bestellingen aannemen, maar wat de website dan was? Een beetje geïrriteerd/verbaasd zei de mevrouw dat het natuurlijk …..nl was. De bloemenzaak bleek te heten naar de kruising waar de zaak zich bevindt. Maar ik wist niet eens dat die een speciale naam had. Dus tsja.

(ik ben slecht in die dingen. mijn theorie is dat ik zoveel moet bedenken, doen, regelen en onthouden dat mijn hoofd hele duidelijke keuzes maakt: wel belangrijk – niet belangrijk/onthouden – vergeten)

Het zou op zich best handig zijn om de URL van de webwinkel groot op dat A4-tje te zetten, zou ik denken. Maar dat vonden de dames achter de toonbank duidelijk niet. Hun aanname is dat klanten 1) weten hoe hun zaak heet en 2) weten wat de url van hun zaak is.

Misschien weten heel veel mensen wel hoe hun zaak heet. Maar ik denk niet dat ik de enige ben.

Het is grappig hoe je als ondernemer grote dingen over het hoofd kunt zien.

autoSoms zijn dingen voor jezelf zo logisch dat je niet doorhebt dat je er klanten door misloopt.

Zoals het feit dat al je klanten lokaal zijn en je naam niet hoeven te kennen. En dat je je naam dus misschien wat prominenter in beeld moet brengen in je zaak of op het papier waarin je je bloemen verpakt.

Maar ik zag later die dag toevallig nog een ander mooi voorbeeld.

Dat zat zo: ik reed achter een auto waar heel groot de bedrijfsnaam en de url op stonden. Maar er stond niet wat het bedrijf deed.

Ik reed achter die auto de file in dus ik zat 10 minuten naar de bedrijfsnaam te kijken. En hoe de dame die de auto bestuurde met haar ene hand met haar lange lokken zat te spelen en met de andere hand de as van haar sigaret uit de auto tikte (…).

10 minuten vroeg ik me af wat het bedrijf dan precies deed.

Inmiddels weet ik dat het een online kledingwinkel is. Maar dat kon je aan de naam niet zien. Feit is dat je, als je je naam op je bedrijfsauto zet, misschien ook even erbij moet zetten WAT HET IS DAT JE DOET.

Het overkomt mij natuurlijk ook.

Bloggen als een ProIk kreeg diezelfde dag (het moet niet gekker worden!) een mailtje via het contactformulier op mijn website. Het was van iemand die tijdens haar vakantie mijn boek had gelezen (Bloggen als een pro). Ze was superenthousiast. Ze had mijn website opgezocht en was nog enthousiaster geworden, omdat hij zo goed ingedeeld was (ha! :))). Ze vond dat ik perfect in praktijk bracht wat ik in het boek beweer.

En omdat ze zo blij was met mijn boek en mijn site, ging ze iets voor me terugdoen, zei ze: ze ging me laten weten wat ze niet handig vond aan mijn site. Namelijk het kopje ‘resources’ in het menu (inmiddels heet dat ‘Elja over…’). Als je daarop klikte kwam je niet op mijn inspiratiebronnen, zoals zij eigenlijk had verwacht, maar op een overzicht van mijn werk. Dat vond ze nog leuker dan wat ze verwacht had. Maar het was niet duidelijk.

Complete eyopener natuurlijk. Ik had zelf niet door hoe die term overkwam en hoe ik eigenlijk kansen miste. Superblij met die feedback, dus.

Het is de blinde vlek van de ondernemer.

We hebben hem allemaal. Zelf vind je de dingen zo logisch, dat je vergeet om vanuit je klant te denken.

Maar met drie goede reminders op een dag, leer je weer om beter te kijken.