podcastIk ben de afgelopen week de podcast van Malcolm Gladwell aan het luisteren, Revisionist History (hier de iTunes-link). En hoe meer ik luister, hoe meer ik onder de indruk ben. Niet alleen van de podcasts zelf, maar ook van het totaalplaatje. Het is innovatief en tegelijkertijd klopt alles en past het zo goed bij hoe we Gladwell kennen.

De podcasts, die gratis te beluisteren en te downloaden zijn, draaien allemaal om geschiedenis. Of liever gezegd, “gebeurtenissen, mensen of ideeën uit het verleden die niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienden. Iets dat over het hoofd is gezien. Of niet begrepen.”

Dat thema past prachtig bij de boeken van Gladwell. Vooral de laatste twee (David en Goliath, Wat de hond zag).

[In de podcast van Ferriss vertelt hij dat die tweet zijn eigen favoriete boeken zijn omdat hij er echt de tijd voor heeft kunnen nemen…klinkt bekend…]

In die boeken onderzoekt hij, net als in de podcasts, gebeurtenissen, mensen en ideeën die hem interesseren. En maakt er een verhaal van.

Waarom podcasts een vorm van innovatie zijn

Ik ontdekte de podcast van Gladwell door een andere podcast, die van Tim Ferriss. Je vindt die podcast hier, inclusief de show notes (de details en links en dingen die genoemd worden gedurende het interview). Zo rond 26 minuten vertelt Gladwell waarom podcasten zo anders is dan schrijven. En zo rond 1:30 – 1 UUR en 30 MINUTEN! het zijn lange podcasts, die van Ferriss! – vertelt Malcolm wat hij vindt van het fenomeen podcast:

The ability to generate emotion, more than you can do on a page, was a revelation. More than a revelation: transformative.

Je zou er bijna een podcast van gaan starten, he? Als ik de faciliteiten en de tijd had (wilde maken), zou ik het doen!

Hoe dan ook, het klonk interessant. Dus ik heb de podcast opgezocht en ben er een aantal gaan luisteren. En ik ben heel enthousiast.

Iedere podcast stelt een idee centraal, vaak met een maatschappelijk relevante ontwikkeling. In de podcast die ik vandaag luisterde was dat het idee dat je soms beter de zwakste schakel kunt verbeteren dan de sterkste (deze aflevering). Het is het vervolg op een miniserie over de manier waarop het Amerikaanse hoger onderwijs georganiseerd is. Klinkt ver van je bed, is het niet. Luister eerst deel 1, Carlos doesn’t remember, en deel 2, Food fight, van deze miniserie.

Vandaag zocht ik de website op.

En toen raakte ik nog meer onder de indruk.

Het is een prachtig vormgegeven website. Iedere podcast heeft een eigen icoontje. Maar het mooiste vind ik dat, als je op een podcast klikt, de hele pagina inclusief de sidebar verandert in een verhaal over de podcast. Rechts krijg je alle links te zien, inclusief tweets waaraan gerefereerd wordt in het verhaal van de podcast.

In de eerste jaren dat ik met Frank werkte bij Frankwatching, waren we uren en uren websites aan het bekijken en bespreken. De manier waarop je online informatie weergeeft, organiseert (van de week over geschreven!), groepeert is een fascinerend onderwerp. Design speelt natuurlijk een belangrijke rol. En deze site doet dat anders dan anders.

Ik vind het prachtig.

Maar ik ben ook geïnspireerd door het feit van de podcast. Dát Gladwell dit heeft gedaan.

Het is niet makkelijk om wat je doet, verder te ontwikkelen.

Als auteur en spreker bij jezelf blijven en toch iets nieuws beginnen. Iets dat prachtig past in het totaalplaatje maar je eigen verhaal toch ook weer completer maakt.

Bezig blijven met het ontwikkelen van nieuwe skills en nieuwe producten.

Tijd inruimen om iets na te jagen dat niet direct iets oplevert (ironisch, zei ze, terwijl ze verder blogde ;)).

Inspirerend.

Ga luisteren, als je van Gladwell houdt!