blogWat een tijd. De online wereld viert hoogtepunt na hoogtepunt. Facebook bestaat 10 jaar, het fenomeen ‘bloggen’ bestaat 20 jaar (naar verluid) en er is nog een hoogtepunt waarover later deze week meer :).

De blogosphere is gek op jubilea want dat betekent dat we lekker kunnen bloggen en onderzoeken en researchen en dat we met zijn allen inspiratie hebben voor een hele serie blogartikelen. Hieronder wat fijne links.

1. Facebook viert haar 10e verjaardag

Ongelofelijk he. Tien jaar. Toen ik dat artikel op Frankwatching schreef in september 2011 was dat een van de eerste echte how-to’s over zakelijke fanpagina’s. In Nederland begon het allemaal net door te breken, Facebook. Maar toen bestond het dus al ruim 6 jaar. Grappig om te bedenken wat de adoptietijd is van zoiets, althans, in andere landen.

De NYT wil graag weten hoe Facebook jullie leven heeft veranderd. Ik ook, hoor.

FacebookIk weet wel dat bedrijven die volledig afhankelijk zijn van Facebook, een probleem hebben. Zoals gisteren bleek uit dit artikel van The Elephant Journal, is 75% van hun lezers afkomstig van Facebook. Daar hebben ze 353.000 fans. !! Als je driehonderdduizend nieuwsbriefabonnees had, zou je een geweldige business case hebben.

2. Nog meer over Facebook maar dan vanuit hun rol in techniek

Facebook is niet alleen de app die wij met plezier gebruiken of vol haat unliken. Het is ook een technologische grootheid waar grote bedragen worden geinvesteerd in technologische ontwikkelingen. Ten goede of ten kwade.

Facebook is looking smarter than ever als het gaat om usability. Jammer dat het ten koste gaat van de concurrentie. Of weegt het een tegen het ander op?

In dit artikel vind je een boel achtergrondinformatie over de technologische kracht die uitgaat van Facebook en daarmee ook de economische impuls (of bedreiging): As Facebook turns 10, Zuckerberg wants to change how tech industry works.

3. Het blog wordt 20

Wauw, 20. Het blog bestaat 20 jaar. Daar kun je natuurlijk leuke dingen mee doen. Laat het maar aan de New York Times over om allerlei genante blog posts uit het verleden tevoorschijn te toveren en de bloggers in kwestie om een reactie te vragen.

Mijn eigen eerste blog post stamt uit februari 2007. Ik heb hem niet meer. Het was een afgeschermd blog op een website voor expats. Het was een mooi-weer-verhaal over hoe leuk het was in Hongarije. Ook al was het helemaal niet zo leuk in Hongarije, opeens hele dagen thuis met een kind zonder baan en zonder doel. 🙂 Maar dat terzijde.

4. Het begin van bloggen?

Volgens mij wordt het begin aan deze man toegeschreven. Hier schrijft hij over zijn eerste blog post ever.

Ik weet niet of dat klopt, dat hij de eerste was. Er staat hier van alles over de geschiedenis van het blog. En een geweldig boek over het begin van de Nederlandse blogosphere vind je hier: Bloghelden.

5. De voor mij belangrijkste blogfeestdag deze week

Volgt op vrijdag. 🙂